Schengen Vizesi Biyometri ve Fotoğraf Ölçüleri

Schengen Vizesi Biyometri ve Fotoğraf Ölçüleri

Schengen Vizesi Biyometri ve Fotoğraf Ölçüleri

24.09.2014 tarihinden itibaren Türkiye’den yapılan başvurular için parmak uygulamasına geçilmiştir. Visa Information System (VIS) 2011 yılının Ekim ayında Kuzey Afrika bölgesinden yapılan başvurular için uygulanmaya başlamıştır ve sonrasında Schengen üye devletleri konsolosluk ve büyükelçiliklerinde kullanımı sağlanmıştır. Vize başvuru sürecinde bu uygulama ile sınır geçişleri esnasında işlemleri hızlandırmak ve kimlik bilgilerinin kopyalanması ile evrak sahteciliğinin engellenmesi amaçlanmıştır.
Konsolosluklar vize başvurusunda bulunması gereken bütün pasaport hamilleri için biyometrik verileri on parmağın parmak izi şeklinde almak zorundadırlar. Bu yüzden milliyetleri farketmeksizin vize başvuru sahipleri şahsen parmak izi ibrazında bulunmak durumundadırlar.

Schengen Vizesi Fotoğraf Ölçüleri

Vize talebi için verilen tüm vesikalık fotoğraflar aşağıdaki standartlara uymalıdır:

• Güncel ve mevcut görünümüne benzer olmalı, renkli baskı olmalıdır.
• Son 3 ay içerisinde çekilmiş Uluslararası Sivil Havacılık kurallarına uygun, pasaport ebadı olmalıdır.
• Fotoğrafı çekilen kişinin yüzü objektife bakmalıdır ve başı düz olmalıdır. Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalıdır
• Güneş gözlüğü takılmamalıdır.
• Başı açık olmalıdır, dini nedenlerden dolayı takılan başörtüsü hariç
• Gözlük takılması durumunda: Camlar renkli olmamalı ve camlarda yansıma olmamalıdır; gözlüğün çerçevesi gözleri kapamamalıdır
• Nötr bir yüz ifadesi ve ağız kapalı olmalıdır.
• Başvuru sahibinin fotoğrafının arkasına okunaklı bir şekilde adını ve soyadını yazması gerekmektedir

Schengen Üye Ülkeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’dır.

  1. Aşağıda belirtilen çeşitteki başvuru sahipleri parmak izi verme zorunluluğunda değildirler fakat şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
  2. 12 yaşın altındaki çocuklar; ancak şahsen başvuru esnasında bulunmaları gerekmektedir.
  3. Parmak izi alınması fiziksel olarak mümkün olmayan kişiler. 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, en fazla sayıda parmak izi alınır. Yine de, bu durum geçici ise, başvuru sahibinin bir sonraki başvuruda parmak izi vermesi gerekmektedir. Konsolosluk ve elçilikler, bu tür geçici imkansızlıkların sebeplerinin açıklanmasını isteme hakkına sahiptir. Üye ülkeler, parmak izi alım işlemi sırasında zorluklar çıkması halinde başvuru sahibinin itibarını garanti altına alacak uygun prosedürlerin varlığından emin olmalıdır.
  4. Ülke ya da hükümet liderleri ve ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, ve üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri muaftırlar.
  5. Hükümdarlar ve kraliyet ailesinin birinci dereceden üyeleri, üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettikleri zamanlarda muaflardır.

Schengen Temel Prosedür

Biyometri hızlı, gizlilik çerçevesinde ve aralıksız bir işlemdir ve dijital bir parmak tarayıcıyla 10-parmak ile parmak izi taraması yapılır. Ülke temsilcilerinin gerekli görmesi halinde canlı dijital bir fotoğraf da başvuru esnasında çekilecektir. Bazı ülke temsilcilikleri için elektronik imza da gerekli olacaktır.
Parmak uçlarında herhangi bir şekilde süs (örneğin kına), yıpranma veya başka işaretler bulunmadığını ve yüzde biyometrik veri vermeden önce bulunan yara veya kesiklerin iyileşmiş ya da kaybolmuş olduğundan emin olunuz, çünkü bu tür durumlar uygun parmak taraması veya fotoğraf alınmasını engelleyebilir. Bu aynı zamanda; saçlarınızın gözlerinizi kapatmaması veya yüzünüzü, saçınızı veya boynunuzu kapatabilecek şapka ya da şal takmamanız anlamına gelmektedir (aşağıda ayrıntıları verilen dini başörtülerinin dışında).
Eğer dini sebeplerle başınızı veya boynunuzu kapatan türde aksesuarlar takıyorsanız yüzünüzün, kaşlarınızın üstünden çenenizin altına kadar yanaklarınız açık kalacak şekilde açıkça görülmesi gerekmektedir. Eğer mümkünse iki kulağınızı da göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca fotoğraf çekimi esnasında gözlüklerinizi çıkarmalısınız.
Eğer parmak uçlarınız kesik veya hasarlı ise, rahatsızlığınız iyileştikten sonra yeniden randevu alarak parmak izi vermeniz tavsiye edilmektedir.
Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek olan başvuru sahiplerinin, sebeplerini destekleyecek tıbbi bir rapor göstermeleri gerekmektedir.

Vize için biyometri alımı nedir?

Parmak izi alımı işlemidir.

Kimler biyometri için başvurmalıdır?

Avrupa Ekonomik Bölgesi dışından Schengen ülkelerini ziyaret edecek yabancı vatandaşlar.

Neden başvurumun bir parçası olarak biyometri vermeliyim?

Eğer birkaç sebep saymak gerekirse, biyometri vermek başvuru sahiplerinin kimliklerini korumaya yardımcı olur. Kişilerin kimliklerini ve seyahat durumlarını kanıtlamasını kolaylaştırır. Schengen ülkelerinin kişilerin göçü kötüye kullanmalarını ve kimlik sahtekarlığını engellemesini sağlar.

Biyometrik bilgilerimi verdiğimde ne olacak?

Biyometrik veri alım süreci çabuk ve temiz bir işlemdir. Başvuru esnasında verilen fotoğraf ile yüz taramanız alındıktan sonra, parmaklarınızı cam bir plaka üzerine koymak suretiyle taratabilirsiniz – herhangi bir mürekkep ya da kirlilik oluşmayacaktır. Başvuru sahiplerinin itibarının, gizliliğinin ve tevazusunun korunması gerektiğinin farkındayız, ve gereken durumlarda başvuru sahipleri için gereken özel ayarlamalar yapılacaktır.

Bu işlem ne kadar sürecek?

Biyometrik veri alım işlemi 10 dakika kadar sürer. Verilerinizi kontrol ederken ufak bir bekleme süresi olabilir.

Tıbbi veya fiziksel sebeplerle özel yardımlara ihtiyaç duyan başvuru sahipleri söz konusu olduğunda ne olacak?

Eğer biyometrik verilerinin kaydedilebilmesi için siz veya özel yardıma ihtiyaç duyabilecek bir tıbbi veya fiziksel özel durumu olan bir kişi başvuru yaparsa, böyle bir özel durum ile ilgili detaylar içeren bir dilekçe veya başka bir belge getirmeli ve başvurunuz ile birlikte teslim etmelisiniz. Uygun kanıtlayıcı belgeler tedaviyi yürüten sağlık görevlisi tarafından bir dilekçe olabilir, Genel Tıbbi Konsey üyesi bir doktorun özel durum hakkında detay vermesi ve gerekli yardımları ve sebeplerini açıklaması gerekmektedir.

Biyometri vermeyi reddersem ne olur?

Eğer bir başvuru sahibi biyometri vermek için gerekli ayarlamaları yapmazsa başvurusu reddedilecektir.

Deniz aşırı ülkelerde vize/giriş izni için biyometri vermeme rağmen neden tekrar parmak izi vermem gerekiyor?

Bu deniz aşırı ülkelerde vize başvurusu yapıp sınırdan geçen kişi ile o an başvuru yapan kişinin aynı kişi olduğunu tespit edebilmek için gereklidir.

12 yaşından küçük çocukların vize başvurusu esnasında vize başvuru merkezinde şahsen olmaları gerekli midir?

Evet, 12 yaşından küçük çocukların başvuru esnasında vize başvuru merkezinde olmaları zorunludur.

12-18 yaş arası çocuklar onlara eşlik eden bir yetişkin olmadan başvuru yapabilirler mi?

Hayır, 12-18 yaş grubundaki çocuklar bir ebeveyn veya bir vasi ile beraber vize başvuru merkezinde başvuru yapabilirler. Onlara eşlik eden yetişkinin biyometri kabininde biyometri işlemi alınırken onların yanında bulunması gereklidir.

Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular

schengen vizesi sıkça sorulan sorular

Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular

Schengen Vizesi Nedir?

Aşağıda örnek olarak verilmiş sebeplerden dolayı Schengen bölgesine girmek ve burada kısa süreliğine kalmak için gerekli bir izindir; akraba veya arkadaş ziyareti, turist olarak, iş için bir konferansa katılmak üzere veya sadece transit geçiş için olabilir. Vize sınırlı bir süre için ve altı aylık dönemde en fazla 90 gün için geçerlidir.

Schengen ülkelerinin herhangi biri tarafından verilmiş olan vize diğerlerine seyahat için de geçerlidir. (İstisnai durumlarda vize yalnızca vizeyi veren ülke, ya da hamilinin pasaportu tüm Schengen ülkelerinde geçerli değilse sadece belirli ülkelere giriş için geçerli olabilir).

Schengen Bölgesi Üye Ülkeler Hangileridir?

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Yunanistan.

Kimler Schengen Vize Başvurusunda Bulunabilir?

Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları.
Başvuru sahibinin başvurusunu Türkiye’den yapmasıyla alakalı yeterli gerekçe sunması halinde yasal olarak Türkiye’de bulunan fakat Türkiye’de ikamet etmeyen üçüncü ülke vatandaşları

Schengen Vize Başvurularını Hangi Ülke Değerlendirir?

Tek tip bir vize başvurusunu inceleyerek başvuruya ilişkin karar vermeye aşağıdaki Üye Devletler yetkilidir; Seyahat/seyahatler sırasında ziyaret edilecek tek ülke kendi toprakları olan Üye Devlet, ziyaret sırasında farklı ülkelere gidilecekse toprakları seyahat süresi veya kalış sebebi bakımından esas varış noktasını teşkil eden Üye Devlet, Seyahat süresi veya kalış sebebi bakımından esas varış noktasını teşkil eden birden fazla Üye Devlet olması halinde, bu Üye Devletler’den herhangi biri, Esas varış noktasının belirlenememesi halinde, başvuru sahibinin Üye Devletler’in topraklarına girmek için dış hudutlarından geçeceği Üye Devlet

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular, gidilecek ülkenin konsolosluğuna doğrudan veya bu amaçla belirlenmiş bir hizmet sunucu firmaya yapılabilir.

Vize Başvurumu Ne kadar Süre Önce Yapmalıyız?

Vize başvurusu, ziyaretin planlandığı tarihten en az 15 takvim günü önce yapılmalıdır. Ziyaretin başlangıç tarihine üç aydan daha uzun bir süre varsa, başvuru yapılamaz.

Ziyaretin planlandığı başlangıç tarihine 15 takvim gününden daha az bir süre kalmasına rağmen yapılan başvurular kabul edilebilir; ancak, başvurunun değerlendirilmesi 15 günü bulabildiği için vize kararı, başvuru sahibinin seyahatine başlamayı planladığı tarihten sonrasına kalabilir.

Randevu sisteminin uygulandığı yerlerde tespit edilmiş olan zaman sınırlamalarına uymak ve gereken tedbirleri almak, başvuru sahibinin kendi sorumluluğudur.

En az altı ay geçerliliği olan çoklu giriş vizesi bulunan bir kişi, elindeki vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize için başvuru yapabilir. Ancak verilecek yeni vizenin geçerlilik süresi, mevcut vizenin geçerlilik süresinin dolmasını müteakip başlatılır: bir bireye, geçerlilik tarihleri çakışan iki ayrı vize verilemez.

Bununla birlikte vize başvurunuzu yaparken, gitmek istediğiniz ülke ve Türkiye’de milli bayramlar dolayısıyla uygulanan tatil günlerini de göz önünde bulundurmanız tavsiye olunur. Tatil dönemlerinde, bazı konsolosluk hizmetlerinde yavaşlamaların olabileceğini lütfen unutmayınız.

Schengen Vizesi Gerekli Evraklar Nelerdir?

Başvuru için gerekli olan temel belgeler ve diğer koşullar şunlardır:

  1. Başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmış başvuru formu.
  2. Geride bırakılan 10 yıl içinde çıkartılmış, geçerliliğini planlanan ziyaretin tamamlanacağı tarihten itibaren en az 3 ay daha koruyacak olan pasaportun orijinali.
  3. Bir başvuru sahibinin pasaportu altında yer alan diğer kişilerden (reşit olmayanların) her birinin ayrı bir form doldurması gerekmektedir. Netice itibariyle aynı seyahat belgesi üzerine ayrı vize etiketleri yapıştırılacak olduğundan, tüm vize sahipleri için giriş/çıkış damgalarının basılabileceği yeterli alanın sağlanması açısından seyahat etmek isteyen her bir birey için pasaportta 2 boş sayfanın bulunması gerekmektedir. Reşit olmayan çocukların ebeveynlerine ait pasaport altında seyahat etmeleri halinde fotoğrafları, ebeveynlerinin pasaportunda yer alır.
  4. Pasaportun biyo-bilgi sayfasının / daha önce alınmış olan vizelerin bulunduğu sayfaların fotokopisi.
  5. Standart vize ücreti. Ücret indirimi ve muafiyetiyle ilgili olarak yukarıda verilen bilgilere bakınız.
  6. 1 biyometrik fotoğraf (fotoğrafla ilgili karşılanması gereken teknik koşulların ayrıntılarıyla ilgili bilgi için lütfen ICAO tavsiyelerine bakınız:
  7. Ülkede geçirilmesi planlanan sürenin tamamını kapsayan; tüm Schengen Devletlerinde geçerli olan; sağlık gerekçesiyle ülkeye geri dönüş, kalınan süre boyunca acil tıbbi müdahale, hastanede acil bakım veya kişinin ölümü dolayısıyla ortaya çıkabilecek tüm masrafları karşılayan yeterli bir seyahat sağlık sigortasını gösterir belge. Asgari kapsam tutarı 30.000 EUR olmalıdır.
  8. Başvuru sahiplerince sunulması gereken kanıtlayıcı belgeleri gösterir uyumlaştırılmış liste (AB Delegasyonu web sayfası linki) ile Üye Devletlerin web sayfalarına aşağıdaki linkler yardımıyla ulaşılabilir. Yapmak istediğiniz seyahatin amacı belirtilmiş kategorilerden hiçbirine girmiyor ise, konsolosluk size gerekli görülen kanıtlayıcı belgelerle ilgili bilgi verecektir.

Önemli Not: Başvurunuzun incelenmesi sırasında konsolosluk tarafından bir takım ek belgeler talep edilebilir.

Gerekli Evrakların Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Tek girişli vize başvurusu yapılıyor ise, sunulan seyahat belgesinin, kişinin Üye Devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması gerekmektedir.

Çok girişli vize başvurularında ise, sunulan seyahat belgesinin, kişinin Üye Devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı en son tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması gerekmektedir.

Seyahat belgesinde en az iki sayfa olmak üzere yeterli sayıda boş sayfa bulunmalıdır– bunlardan biri, vize etiketinin yapıştırılacağı sayfa olup diğeri ise sınır kontrol makamlarının basacağı mühür için kullanılacaktır.