Schengen Vizesi Biyometri ve Fotoğraf Ölçüleri

Schengen Vizesi Biyometri ve Fotoğraf Ölçüleri

24.09.2014 tarihinden itibaren Türkiye’den yapılan başvurular için parmak uygulamasına geçilmiştir. Visa Information System (VIS) 2011 yılının Ekim ayında Kuzey Afrika bölgesinden yapılan başvurular için uygulanmaya başlamıştır ve sonrasında Schengen üye devletleri konsolosluk ve büyükelçiliklerinde kullanımı sağlanmıştır. Vize başvuru sürecinde bu uygulama ile sınır geçişleri esnasında işlemleri hızlandırmak ve kimlik bilgilerinin kopyalanması ile evrak sahteciliğinin engellenmesi amaçlanmıştır.
Konsolosluklar vize başvurusunda bulunması gereken bütün pasaport hamilleri için biyometrik verileri on parmağın parmak izi şeklinde almak zorundadırlar. Bu yüzden milliyetleri farketmeksizin vize başvuru sahipleri şahsen parmak izi ibrazında bulunmak durumundadırlar.

Schengen Vizesi Fotoğraf Ölçüleri

Vize talebi için verilen tüm vesikalık fotoğraflar aşağıdaki standartlara uymalıdır:

• Güncel ve mevcut görünümüne benzer olmalı, renkli baskı olmalıdır.
• Son 3 ay içerisinde çekilmiş Uluslararası Sivil Havacılık kurallarına uygun, pasaport ebadı olmalıdır.
• Fotoğrafı çekilen kişinin yüzü objektife bakmalıdır ve başı düz olmalıdır. Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalıdır
• Güneş gözlüğü takılmamalıdır.
• Başı açık olmalıdır, dini nedenlerden dolayı takılan başörtüsü hariç
• Gözlük takılması durumunda: Camlar renkli olmamalı ve camlarda yansıma olmamalıdır; gözlüğün çerçevesi gözleri kapamamalıdır
• Nötr bir yüz ifadesi ve ağız kapalı olmalıdır.
• Başvuru sahibinin fotoğrafının arkasına okunaklı bir şekilde adını ve soyadını yazması gerekmektedir

Schengen Üye Ülkeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’dır.

  1. Aşağıda belirtilen çeşitteki başvuru sahipleri parmak izi verme zorunluluğunda değildirler fakat şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
  2. 12 yaşın altındaki çocuklar; ancak şahsen başvuru esnasında bulunmaları gerekmektedir.
  3. Parmak izi alınması fiziksel olarak mümkün olmayan kişiler. 10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, en fazla sayıda parmak izi alınır. Yine de, bu durum geçici ise, başvuru sahibinin bir sonraki başvuruda parmak izi vermesi gerekmektedir. Konsolosluk ve elçilikler, bu tür geçici imkansızlıkların sebeplerinin açıklanmasını isteme hakkına sahiptir. Üye ülkeler, parmak izi alım işlemi sırasında zorluklar çıkması halinde başvuru sahibinin itibarını garanti altına alacak uygun prosedürlerin varlığından emin olmalıdır.
  4. Ülke ya da hükümet liderleri ve ulusal bir yönetimin üyeleri ve onlarla birlikte seyahat eden eşleri, ve üye ülkelerin hükümetlerinin veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği ülkelerin delegeleri muaftırlar.
  5. Hükümdarlar ve kraliyet ailesinin birinci dereceden üyeleri, üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettikleri zamanlarda muaflardır.

Schengen Temel Prosedür

Biyometri hızlı, gizlilik çerçevesinde ve aralıksız bir işlemdir ve dijital bir parmak tarayıcıyla 10-parmak ile parmak izi taraması yapılır. Ülke temsilcilerinin gerekli görmesi halinde canlı dijital bir fotoğraf da başvuru esnasında çekilecektir. Bazı ülke temsilcilikleri için elektronik imza da gerekli olacaktır.
Parmak uçlarında herhangi bir şekilde süs (örneğin kına), yıpranma veya başka işaretler bulunmadığını ve yüzde biyometrik veri vermeden önce bulunan yara veya kesiklerin iyileşmiş ya da kaybolmuş olduğundan emin olunuz, çünkü bu tür durumlar uygun parmak taraması veya fotoğraf alınmasını engelleyebilir. Bu aynı zamanda; saçlarınızın gözlerinizi kapatmaması veya yüzünüzü, saçınızı veya boynunuzu kapatabilecek şapka ya da şal takmamanız anlamına gelmektedir (aşağıda ayrıntıları verilen dini başörtülerinin dışında).
Eğer dini sebeplerle başınızı veya boynunuzu kapatan türde aksesuarlar takıyorsanız yüzünüzün, kaşlarınızın üstünden çenenizin altına kadar yanaklarınız açık kalacak şekilde açıkça görülmesi gerekmektedir. Eğer mümkünse iki kulağınızı da göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca fotoğraf çekimi esnasında gözlüklerinizi çıkarmalısınız.
Eğer parmak uçlarınız kesik veya hasarlı ise, rahatsızlığınız iyileştikten sonra yeniden randevu alarak parmak izi vermeniz tavsiye edilmektedir.
Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek olan başvuru sahiplerinin, sebeplerini destekleyecek tıbbi bir rapor göstermeleri gerekmektedir.

Schengen Vizesi Biyometri ve Fotoğraf Ölçüleri S.S.S

Schengen Vizesi Biyometrik Fotoğraf Boyutu Nedir?

Schengen vizesi için çekilen biyometrik fotoğraf altı aydan eski olmamalı, 35 x 40 mm ebatlarında, açık renkli ve düz renkli fon üzerine, net ve nötr, lekesiz, mükemmel aydınlık ve kontrast ayarlarına sahip olmalıdır. Işık yüze eşit ölçüde dağılmış olmalı ve üzerinde gölge, yansıma, kırmızı göz efekti bulunmamalıdır.

Neden başvurumun bir parçası olarak biyometri vermeliyim?

Biyometrik fotoğraf vermek başvuru sahiplerinin kimliklerini korumaya yardımcı olur. Kişilerin kimliklerini ve seyahat durumlarını kanıtlamasını kolaylaştırır. Schengen ülkelerinin kişilerin göçü kötüye kullanmalarını ve kimlik sahtekarlığını engellemesini sağlar.

Tıbbi veya fiziksel sebeplerle özel yardımlara ihtiyaç duyan başvuru sahipleri söz konusu olduğunda ne olacak?

Eğer biyometrik verilerinin kaydedilebilmesi için siz veya özel yardıma ihtiyaç duyabilecek bir tıbbi veya fiziksel özel durumu olan bir kişi başvuru yaparsa, böyle bir özel durum ile ilgili detaylar içeren bir dilekçe veya başka bir belge getirmeli ve başvurunuz ile birlikte teslim etmelisiniz. Uygun kanıtlayıcı belgeler tedaviyi yürüten sağlık görevlisi tarafından bir dilekçe olabilir, Genel Tıbbi Konsey üyesi bir doktorun özel durum hakkında detay vermesi ve gerekli yardımları ve sebeplerini açıklaması gerekmektedir.

Lüksemburg vize hakkında sayfamızdan bilgi edininiz.