Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular

schengen vizesi sıkça sorulan sorular

Schengen Vizesi Nedir?

Aşağıda örnek olarak verilmiş sebeplerden dolayı Schengen bölgesine girmek ve burada kısa süreliğine kalmak için gerekli bir izindir; akraba veya arkadaş ziyareti, turist olarak, iş için bir konferansa katılmak üzere veya sadece transit geçiş için olabilir. Vize sınırlı bir süre için ve altı aylık dönemde en fazla 90 gün için geçerlidir.

Schengen ülkelerinin herhangi biri tarafından verilmiş olan vize diğerlerine seyahat için de geçerlidir. (İstisnai durumlarda vize yalnızca vizeyi veren ülke, ya da hamilinin pasaportu tüm Schengen ülkelerinde geçerli değilse sadece belirli ülkelere giriş için geçerli olabilir).

Schengen Bölgesi Üye Ülkeler Hangileridir?

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Yunanistan.

Kimler Schengen Vize Başvurusunda Bulunabilir?

Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşları.
Başvuru sahibinin başvurusunu Türkiye’den yapmasıyla alakalı yeterli gerekçe sunması halinde yasal olarak Türkiye’de bulunan fakat Türkiye’de ikamet etmeyen üçüncü ülke vatandaşları

Schengen Vize Başvurularını Hangi Ülke Değerlendirir?

Tek tip bir vize başvurusunu inceleyerek başvuruya ilişkin karar vermeye aşağıdaki Üye Devletler yetkilidir; Seyahat/seyahatler sırasında ziyaret edilecek tek ülke kendi toprakları olan Üye Devlet, ziyaret sırasında farklı ülkelere gidilecekse toprakları seyahat süresi veya kalış sebebi bakımından esas varış noktasını teşkil eden Üye Devlet, Seyahat süresi veya kalış sebebi bakımından esas varış noktasını teşkil eden birden fazla Üye Devlet olması halinde, bu Üye Devletler’den herhangi biri, Esas varış noktasının belirlenememesi halinde, başvuru sahibinin Üye Devletler’in topraklarına girmek için dış hudutlarından geçeceği Üye Devlet

Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurular, gidilecek ülkenin konsolosluğuna doğrudan veya bu amaçla belirlenmiş bir hizmet sunucu firmaya yapılabilir.

Vize Başvurumu Ne kadar Süre Önce Yapmalıyız?

Vize başvurusu, ziyaretin planlandığı tarihten en az 15 takvim günü önce yapılmalıdır. Ziyaretin başlangıç tarihine üç aydan daha uzun bir süre varsa, başvuru yapılamaz.

Ziyaretin planlandığı başlangıç tarihine 15 takvim gününden daha az bir süre kalmasına rağmen yapılan başvurular kabul edilebilir; ancak, başvurunun değerlendirilmesi 15 günü bulabildiği için vize kararı, başvuru sahibinin seyahatine başlamayı planladığı tarihten sonrasına kalabilir.

Randevu sisteminin uygulandığı yerlerde tespit edilmiş olan zaman sınırlamalarına uymak ve gereken tedbirleri almak, başvuru sahibinin kendi sorumluluğudur.

En az altı ay geçerliliği olan çoklu giriş vizesi bulunan bir kişi, elindeki vize geçerliliğini yitirmeden yeni bir vize için başvuru yapabilir. Ancak verilecek yeni vizenin geçerlilik süresi, mevcut vizenin geçerlilik süresinin dolmasını müteakip başlatılır: bir bireye, geçerlilik tarihleri çakışan iki ayrı vize verilemez.

Bununla birlikte vize başvurunuzu yaparken, gitmek istediğiniz ülke ve Türkiye’de milli bayramlar dolayısıyla uygulanan tatil günlerini de göz önünde bulundurmanız tavsiye olunur. Tatil dönemlerinde, bazı konsolosluk hizmetlerinde yavaşlamaların olabileceğini lütfen unutmayınız.

Schengen Vizesi Gerekli Evraklar Nelerdir?

Başvuru için gerekli olan temel belgeler ve diğer koşullar şunlardır:

  1. Başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmış başvuru formu.
  2. Geride bırakılan 10 yıl içinde çıkartılmış, geçerliliğini planlanan ziyaretin tamamlanacağı tarihten itibaren en az 3 ay daha koruyacak olan pasaportun orijinali.
  3. Bir başvuru sahibinin pasaportu altında yer alan diğer kişilerden (reşit olmayanların) her birinin ayrı bir form doldurması gerekmektedir. Netice itibariyle aynı seyahat belgesi üzerine ayrı vize etiketleri yapıştırılacak olduğundan, tüm vize sahipleri için giriş/çıkış damgalarının basılabileceği yeterli alanın sağlanması açısından seyahat etmek isteyen her bir birey için pasaportta 2 boş sayfanın bulunması gerekmektedir. Reşit olmayan çocukların ebeveynlerine ait pasaport altında seyahat etmeleri halinde fotoğrafları, ebeveynlerinin pasaportunda yer alır.
  4. Pasaportun biyo-bilgi sayfasının / daha önce alınmış olan vizelerin bulunduğu sayfaların fotokopisi.
  5. Standart vize ücreti. Ücret indirimi ve muafiyetiyle ilgili olarak yukarıda verilen bilgilere bakınız.
  6. 1 biyometrik fotoğraf (fotoğrafla ilgili karşılanması gereken teknik koşulların ayrıntılarıyla ilgili bilgi için lütfen ICAO tavsiyelerine bakınız:
  7. Ülkede geçirilmesi planlanan sürenin tamamını kapsayan; tüm Schengen Devletlerinde geçerli olan; sağlık gerekçesiyle ülkeye geri dönüş, kalınan süre boyunca acil tıbbi müdahale, hastanede acil bakım veya kişinin ölümü dolayısıyla ortaya çıkabilecek tüm masrafları karşılayan yeterli bir seyahat sağlık sigortasını gösterir belge. Asgari kapsam tutarı 30.000 EUR olmalıdır.
  8. Başvuru sahiplerince sunulması gereken kanıtlayıcı belgeleri gösterir uyumlaştırılmış liste (AB Delegasyonu web sayfası linki) ile Üye Devletlerin web sayfalarına aşağıdaki linkler yardımıyla ulaşılabilir. Yapmak istediğiniz seyahatin amacı belirtilmiş kategorilerden hiçbirine girmiyor ise, konsolosluk size gerekli görülen kanıtlayıcı belgelerle ilgili bilgi verecektir.

Önemli Not: Başvurunuzun incelenmesi sırasında konsolosluk tarafından bir takım ek belgeler talep edilebilir.

Gerekli Evrakların Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Tek girişli vize başvurusu yapılıyor ise, sunulan seyahat belgesinin, kişinin Üye Devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması gerekmektedir.

Çok girişli vize başvurularında ise, sunulan seyahat belgesinin, kişinin Üye Devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı en son tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması gerekmektedir.

Seyahat belgesinde en az iki sayfa olmak üzere yeterli sayıda boş sayfa bulunmalıdır– bunlardan biri, vize etiketinin yapıştırılacağı sayfa olup diğeri ise sınır kontrol makamlarının basacağı mühür için kullanılacaktır.

Schengen Vizesi S.S.S

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen kısa süreli vizeleri için ilgili ülkenin konsolosluğunun yetkilendirdiği vize başvuru merkezlerinden randevu alınmalıdır. Vize ücretleri ödenmeli ve vize başvuru evrakları hatasız ve eksiksiz tamamlanmalıdır. Uzun süreli vizeler için vize başvuru sahibi ilgili ülkenin konsolosluğundan kendisi randevu almalıdır.

Schengen Vizesi Ücreti Nedir?

2022 yılında Schengen vizesi konsolosluk harç bedeli 80 Euro olarak belirlenmiştir. 30 Euro yetkili vize başvuru merkezi hizmet bedeli ve 30 Euro danışmanlık ücreti bulunmaktadır.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Vizesi Schengen vize kriterlerini kabul etmiş ülkeler arasında geçiş kolaylığı sağlayan bir protokol sonucu oluşturulmuştur. Üye ülkelerin vatandaşları Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahiptir. Üye olmayan ülke vatandaşları ise bu ülkelere Schengen vizesi alarak giriş yapabilir.

Schengen Vizesi Ülkeleri Hangileridir?

Schengen vize bölgesinde bulunan ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Schengen vize türleri kısa süreli C tipi ve uzun süreli D tipi vizelerdir. Her vize türü için farklı vize belgeleri istenmektedir. Ancak ortak vize belgeleri de bulunur. Schengen vizesi ortak belgeleri şunlardır: Vize başvuru formu ve vize başvuru dilekçesi. Pasaportlar ve kimlik belgelerinin fotokopileri, 2 adet biyometrik fotoğraf, tam vukuat nüfus kaydı, Gelir belgeleri ve banka hesap özeti imzalı kaşeli örnekleri. Konaklama ve ulaşım rezervasyonları, Seyahat sağlık sigortası

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen kısa süreli vizelerinin sonuçlanma süresi olağan koşullarda 5-7 iş günüdür. Hatalı başvurularda bu süre 15 günü bulabilir. Uzun Süreli Schengen vizelerinin sonuçlanma süresi ise bir ayı bulabilmektedir.

Lüksemburg Vizesi hakkında bilgi alınız.